26 вересня 2012

Цікаве он-лайн голосування: http://ukraine-elections.com.ua/vybory/result/2
Зрозуміло, що не репрезентативне, втім показове щодо уподобань частки вітчизняної інтернет-спільноти...

Дорогою книжки "Україна Incognita" в Донецьку

Ігор ТОДОРОВ, доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Донецького національного університету вже давно є прихильником серії "Бібліотека газети "День".

"Ця серія задумана для тієї частини суспільства, яка відчуває себе справжніми політичними українцями. На жаль, у нашому регіоні про ці книжки можна дізнатись лише завдяки мережі Інтернет. Принаймні у мене знайомство відбулось саме так.

Кого з іноземних політичних чи громадських діячів мали б вшанувати українці?

«НЕ СЛІД ЗАБУВАТИ ПРО ВІТОВТА»

Iгор ТОДОРОВ, професор, Донецький національний університет:

- Таких діячів, безумовно, є чимало. Зокрема, Вацлав Гавел — письменник-драматург, учасник Празької весни, дисидент, останній президент Чехословаччини і перший глава Чеської Республіки. Саме за його правління Чехія стала членом ЄС і НАТО. І не лише завдяки економічним і політичним успіхам. Президент Гавел був гідною людиною, не лише поділяв, а й утілював у життя справжні європейські цінності. Ставлення до прав людини є дуже чутливим для чехів. Не випадково, що саме ця країна надала політичний притулок новітнім переслідуваним українцям. Узагалі ставлення чехів до України особливе і значною мірою — завдяки справжньому європейцеві Вацлаву Гавелу.

Чорноморські стипендії для представників НУО - 2012

The Black Sea NGO Fellowship 2012 - Deadline for applications extended: 27 September 2012 !!!

The Civil Society Development Foundation has launched the 3rd phase of the Black Sea NGO Fellowship. The initiative was first launched in 2010 with the financial support of the Black Sea Trust for Regional Cooperation.

22 вересня 2012

Вісник ДНУ запрошує авторів з філософії та політології

Запрошуємо науковців до друку у Віснику Дніпропетровського університету. - Серія: Філософія. Соціологія. Політологія.

Видання є фаховим з філософських та політичних наук. Остання дата подання статей до розгляду – 1 листопада 2012 року. Журнал буде підписано до друку в листопаді 2012 року, надруковано та розіслано – до 15 грудня 2012 року.


Сборник материалов Международного научного форума
 “ПОЛИТИКА И ОБЩЕСТВЕННЫЕ НАУКИ В ЭПОХУ ГЛОБАЛИЗАЦИИ” 
(3-4 сентября 2012 г. Харьков, Украина)
http://memorandum.su/pdf/Sbornik_Forum_Globalizacija.pdf

Соціально -економічні та правові аспекти розвитку світової економіки - інтернет-конференція

Міжнародна науково-практична інтернет-конференція викладачів, аспірантів і студентів "Соціально -економічні та правові аспекти розвитку світової економіки" відбудеться 1 грудня 2012 року.

Організатори: Всеукраїнський студентський портал "Інтелектуальна столиця" за підтримки "Бізнес-інкубатора" кафедри Стратегічного управління економічним розвитком Вищої школи економіки і менеджменту Донецького національного технічного університету,...

Інтеграційні проекти на пострадянському просторі - запрошення до написання монографії


Факультет суспільних наук і міжнародних відносин Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара 18-19 травня 2012 р. провів Міжнародну науково-практичну конференцію "Міжнародні відносини та інтеграційні проекти на пострадянському просторі", за підсумками якої було надруковано збірники матеріалів. 

Велика кількість учасників та зацікавленість в отриманні матеріалів зі сторони колег засвідчили велику зацікавленість в науковій літературі за вказаною проблематикою. В зв’язку з цим запрошуємо аспірантів, докторантів, наукових співробітників прийняти участь в підготовці та написанні колективної монографії на тему: "Інтеграційні проекти на пострадянському просторі".


Эксперт: Если Украина 'провалит' выборы, Янукович окажется в режиме 'мягкой изоляции'

"Если парламентские выборы на Украине пройдут не демократично и власти допустят фальсификации, Европейский союз может ввести в отношении украинских властей режим 'мягкой изоляции'", - заявил в интервью корреспонденту ИА REGNUM 20 сентября украинский политолог, заместитель директора Научно-информационного центра международной безопасности и евроатлантического сотрудничества Донецкого национального университета Игорь Тодоров.

Оригинал публикации: http://www.regnum.ru/news/1572965.html

21 вересня 2012

Наследие Ялты - эксперт ЦПИ принял участие в форуме YES

Прошла уже почти неделя с одного из самых обсуждаемых событий осени - форуме Ялтинской Европейской Стратегии. Каковы же итоги и наследие Ялты, давайте обдумаем вместе.

Ялтинская Европейская Стратегия (YES) - один из крупнейших институтов публичной дипломатии. Форум ежегодно собирает мировых политиков, экспертов, успешных бизнесменов, журналистов для обсуждения вопросов международных отношений Украины вконтексте треугольника Россия-Украина-Европейский Союз.

Актуальні проблеми зовнішньої політики України - науково-дослідна частина ДонНУ запрошує до Чернівців

VI Міжнародна науково-практична конференція студентів та молодих вчених "Актуальні проблеми зовнішньої політики України" м. Чернівці.

Організатор: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Факультет історії, політології та міжнародних відносин, Кафедра міжнародних відносин.

Дата проведення: 7.11. 2012 року. Останній день реєстрації: 21.10. 2012 року.

Франсуа Олланд у своєрідний спосіб привітав колегу зі святом



Дипломатичне листування - урок французської мови. 

Президент Французської Республіки Франсуа Олланд привітав українського колегу із Днем Незалежності - у нещодавно оприлюдненому листі.

15 вересня 2012

Стипендії в галузі суспільних наук - у Німеччині

Німецька служба академічних обмінів (DAAD) та Інститут відкритого суспільства (OSI) проводять спільну стипендійну програму для випускників ВНЗ в галузі гуманітарних, соціальних та суспільних наук з країн Південного Кавказу, Центральної Азії, Молдавії та України. 

Стипендії надаються спільно DAAD та OSI з метою навчання у магістратурі або аспірантурі у німецьких ВНЗ.

Через нашого Посла знайомі з усім світом - молодіжний обмін в Норвегії



Нещодавно скінчився молодіжний обмін "Майбутнє Європи" в Норвегії, залишивши багато позитивних емоцій, нових знайомств і ідей для майбутніх проектів.

Одне з приємних вражень, які українська делегація привезла з собою додому - від зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Норвегії Юрієм Володимировичем Оніщенком.

14 вересня 2012

Вопросы безопасности в современном мире и деятельность НАТО под присмотром ученых



Актуальные вопросы международных отношений, безопасности и развития НАТО обсуждали ученые, молодые аспиранты и преподаватели на Международной летней школе в Геленджике "Россия и НАТО в контексте безопасности в условиях 21 века", которая проходила со 2 по 8 сентября.

Благодаря партнерским связям кафедры международных отношений и внешней политики ДонНУ, мне, как аспиранту истфака и представителю Центра международной безопасности, удалось на базе филиала Кубанского государственного университета (КубГУ) поучиться и поразмышлять над многими вопросами, связанными с конфликтами, угрозами, трансформацией международных организаций и т.д. Школа проходила при поддержке Информационного бюро НАТО в Москве.

Передвиборча ситуація на Донеччині - експрес-аналіз

На Донеччині Об’єднана опозиція (Батьківщина),  як і раніше НУ чи БЮТ залишається маргінальною. Це підтверджує відсутність насправді ярких особистостей серед кандидатів по мажорітнарних округах. 

Навіть якщо уявити, що хто небудь з кандидатів від опозиції переможе  - існує велика імовірність перетворення такого депутата після обрання в новітню "тушку".

Зовнішня політика Німеччини і відносини з Україною - наукові статті

Уважаемые коллеги! Размещаю две свои статьи по внешней политике ФРГ, опубликованные в "Гилее". Комментарии приветствуются! 

С уважением, М. Кухтин, аспирант кафедры международных отношений и внешней политики ДонНУ.

  1. Зовнішньополітичні пріоритети ХДС-ХСС: концепція "німецького федералізму". У статті розглядаються  основні  принципи  зовнішньої  політики ХДС-ХСС та  робляться  висновки щодо  ідей, що  пропагуються  партійним об’єднанням протягом останніх 20 років.
  2. Україна і ФРН: проблеми і перспективи стосунків. Основні проблеми сучасних німецькоукраїнських стосунків розглядаються на тлі еволюції політичної системи України. Аналізуються перспективи співпраці між ЄС і Україною.

11 вересня 2012

Українська молодь представила своє бачення майбутнього Європи на обміні в Норвегії



В Норвегії завершився молодіжний обмін на тему "Майбутнє Європи" за участі молодіжних лідерів з Італії, Норвегії, Туреччини, України та Росії. 

До складу української делегації увійшли, зокрема, представники Донецького національного університету.

Конкурс серед молодих фахівців на участь у І Київському Безпековому Форумі для Молоді

Фонд "Відкрий Україну" оголошує конкурс есе для молодих фахівців на участь у І Київському Безпековому Форумі для Молоді, який відбудеться 23-24 листопада 2012 року.

Київський Безпековий Форум для Молоді (КБФ–М) – це нова ініціатива Фонду "Відкрий Україну", яка має на меті створити платформу для обговорення молодими експертами з різних країн актуальних питань міжнародних відносин та зовнішньої політики України. Основним завданням Форуму є посилення ролі нового покоління експертів, покращення їх вміння брати участь у процесі політичного аналізу та розвитку.

Створюючи громадянина світу: будуємо школи без кордонів

Центр політологічних досліджень: Створюючи громадянина світу: будуємо школи без кордонів: В Донецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Н. К. Крупської 14 вересня 2012 р. пройде міні ТехКемп "Створюючи громадянина світу".

03 вересня 2012

Зустріч із ізраїльськими дипломатами

12 вересня 2012 р. з 10.30 до 13.00 у конференц-залі головного корпусу Донецького національного університету (3-й поверх, кімната 309) відбудеться зустріч із представниками Посольства Держави Ізраїль в Україні. 

Тема зустрічі: програми навчання в Ізраїлі, особливості культур.

Сторінка події у Гугл+ : https://plus.google.com/u/0/events/c4l402sqh571u5290852d0k9e0k

02 вересня 2012

Учасники проекту "Майбутнє Європи" зустрінуться з Послом України в Норвегії

Диппредставництво підтвердило зацікавленість Його Високоповажності Надзвичайного та Повноважного Посла України в Королівстві Норвегія Юрія Володимировича Оніщенка зустрітись з українськими учасниками міжнародного проекту. 

Серед учасників проекту "Майбутнє Європи" є студенти спеціальності "Міжнародні відносини", студенти інших українських вишів, що вибороли право взяти участь в проекті завдяки активній громадській позиції, внеску у рух Євроклубів, та турботу про об'єднання Європи.