13 квітня 2015

Студент ДонНУ поділився досвідом навчання за програмою обміну в Польщі

Мій ВУЗ - Донецький національний університет і, зокрема, кафедра міжнародних відносин і зовнішньої політики на історичному факультеті - вже протягом багатьох років співпрацює з Варшавським університетом в Польщі. Так, з боку кафедри мені надійшла пропозиція поїхати до Польщі на семестр з обміну з польськими студентами. І неможливо було нею не скористатися, тим більше, що навчання було безкоштовним.
Варшавський Університет - один з найбільших польських університетів, веде активну роботу з іноземними студентами. Безліч програм обміну (у тому числі ERASMUS, CAMPUS EUROPAE), можливостей підвищення кваліфікації, програми на ступінь бакалавра, магістра, докторську програму та MBA - все до Ваших послуг. Якщо не знаєте польської – жоних проблем, є можливості проходити навчання англійською, а паралельно вивчити будь-який інший іноземну мову.
Як це? Не скажу, що легко, але й не скажу, що дуже складно. Як нам говорять в університеті: "It's not better, not worse, just different". І це абсолютна правда. Інша, часом незрозуміла, культура, інша мова, інше оточення. І це не тиждень і навіть не місяць - це пів року. Але на лекціях нам говорили ще одну дуже корисну фразу: "Be flexible" - «Будьте гнучкими». Ці дві фрази, два принципи, допомагають вирішувати завдання будь-якої складності.
Система навчання в Польщі схожа на нашу. Істотною відмінністю є те, що студенти самостійно обирають предмети, які будуть вивчати. До того ж, навчання у Варшавському університеті проходить англійською мовою в англомовному середовищі. Звичайно, все це значно мотивує, тому з навчанням проблем немає!
Попередньо, я пройшов вступний курс польської мови. Цього мінімального багажу знань було цілком достатньо для початкового спілкування з поляками, так би мовити, «на вулиці».
Якщо ти студент в Польщі, то можна вважати, що тобі пощастило. Відвідувати музеї, користуватися транспортом, і навіть харчуватися набагато вигідніше!
Ще ми багато подорожували Польщею, так і в інші сусідні країни. У чому я заздрю полякам, так це в проблемі «Куди поїхати на вихідні? А давай завітаємо до Німеччини? ». У нас через високі ціни на транспорт і візові бар'єри такої «проблеми», на жаль, немає ... =)
Це незабутній, яскравий і, напевно, переломний період в житті. За ці кілька місяців Ви сильно змінетесь - відчуєте себе самостійною, цілеспрямованою і впевненою у собі людиною!
Що хочу побажати нашим студентам та їх батькам? Не бійтеся. Їдьте!
Часто такий шанс трапляєтья тільки раз у житті!
Головне бажання! Якщо воно є, то можливості з’являються самі.
Не зволікате! І все буде добре!
Клим Євмін
студент 3 курсу

Немає коментарів:

Дописати коментар