09 лютого 2014

Центр політологічних досліджень

2014-02-06

Центр політологічних досліджень припиняє діяльність на базі Донецького національного університету

Сьогодні, після понад місяця психологічного тиску і непевненості, університет прийняв остаточне рішення позбавити Центр - який з 1992 року розвиває паростки громадянського суспільства в непростому регіоні - приміщення і намагається присвоїти собі техніку та інші засоби, що належать Центру. 

Наразі приміщення опечатано - без жодного погодженого строку для переїзду Центру. Таким чином, нас в брутальній формі викидають на вулицю, попри те, що додаткового приміщення ми насправді не займаємо (в офісі Центру йдуть заняття за розкладом і т.п.), а зі студентів - які беруть участь в наших числених клубах і проектах (ось звіт про основні заходи за попередній навчальний рік: http://www.cps.dn.ua/2013/07/blog-post_9340.html) - ніколи не беремо ані копійки. Центр багато років надає - також безкоштовно - мультимедійне та комп'ютерне обладнання, два комплекти якого є практично єдиною ознакою - принаймні, на історичному факультеті, - що надворі 21 сторіччя. Сотні студентів проходять практику, отримують досвід з фаху, беруть участь в тренінгах, міжнародних обмінах, отримують рекомендації на навчання закордоном. Про інші корисні справи, які ми робили, можуть розповісти інші.

Підставою для тиску, а тепер і виселення стала наша громадська позиція - висловлена, зокрема, у заявах лідерів НУО області, щодо подій, що призвили до появи Євромайдану та подальшого загострення ситуації (заява 1 заява 2), які стали основою для створення за нашою участі Коаліції за громадські свободи (civilliberty.dn.ua). Нам було повідомлено, що це викликало обурення керівництва області, тиск з боку спецслужб (хто не в курсі - в університетах сидять такі собі помічники - "смотрящі"), і - відповідно - небажання когось підставлятись, захищаючи нас в теперішніх обставинах.

Ми вже повідомляли партнерів Центру про ситуацію, що почала розвиватись наприкінці року, а також дипломатичні представництва, з якими співпрацюємо впродовж багатьох років. Ми знайшли і запропонували університету інструменти для вирішення формальних аспектів через які університет міг відчувати тиск - а Центр знаходився в приміщенні університету на підставі папірця виданого ще у 1992 році - та міг би продовжити співпрацю з Центром на законних підставах. Однак, як показує досвід наших колег - інші громадські організації та незалежні ЗМІ Донецька відчувають аналогічний тиск і є факти позбавлення приміщень - цей наступ є частиною кампанії з придушення паростків громадянського суспільства на Донеччині.

Ми очікуємо тиск на колег, які брали участь в діяльності Центру, або висловлювали свою моральну підтримку. Ми також не будемо діяти за юридичною адресою - Центр зареєстрований в житловому будинку - аби не створювати небезпеку для мешканців будинку, оскільки в Донецьку вже були факти стеження за оселями громадських діячів, силового привезення їх у відділення міліції, фабрикування справ проти них, або прямого насилля, що призводило вже в принаймні 3-х випадках до вимушеного виїзду наших колег за межі міста.

Я особисто також подав заяву на звільнення з кафедри, на якій працював з 2007 року.

Ми продовжимо кампанію із залучення нових членів, аби й надалі посилювати громадянське суспільство Донеччини і згуртовувати однодумців, бажаючих бути з нами в цей вирішальний для всієї країни час. Деталі тут: cps.dn.ua/p/httpgoo.html Бажаючі підтримати Центр можуть зробити це за наступними реквізитами: goo.gl/jIipqP, або звернутись за е-поштою: cps.dn.ua@gmail.com. Наші контактні телефони можуть не діяти.

Запрошуємо також приєднуватись та слідкувати за оголошеннями Коаліції за громадські свободи: civilliberty.dn.ua

Сергій Штукарін, виконавчий директор Центру політологічних досліджень

Немає коментарів:

Дописати коментар