07 грудня 2012

Наші друзі і колеги зробили відповідну декларацію: важко не погодитися!

Інститут світової політики, Інститут Євро-Атлантичного співробітництва та Центр Разумкова оприлюднили заяву до керівницва ЄС, що закликає підтримати європейський вибір України:

"[...]У цей важливий момент ми закликаємо Європейський Союз і країни-члени виявити солідарність з українським народом, довести підтримку і продемонструвати далекосяжне мислення, надавши Україні перспективу європейського майбутнього[...]"

Герман Ван Ромпей
Президент Європейської Ради
Жозе Мануел Баррозу
Президент Європейської Комісії
Мартін Шульц
Президент Європейського Парламенту
Кетрін Ештон
Високий Представник Європейського Союзу з зовнішніх зв’язків та політики безпеки
Ерато Козаку-Маркулліс
Президент Ради ЄС, Міністр закордонних справ Республіки Кіпр


Угода про асоціацію між ЄС і Україною має бути підписана

Україна ще ніколи не була настільки близькою і одночасно настільки далекою від принципових здобутків на своєму шляху європейської інтеграції. Вона впритул наблизилася до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, оскільки нарешті завершено тривалий і складний переговорний процес з її підготовки. В українському суспільстві зростає запит на зміни та європейський вибір. Однак підписання Угоди про асоціацію є предметом серйозних дискусій через те, що діалог між офіційним Києвом та Брюсселем на найвищому рівні перебуває під впливом глибокої кризи довіри.

Україна опинилася в складній внутрішньо- та зовнішньополітичній ситуації, але ніщо ще гірше не може позначитися на політичній стабільності, економічному процвітанні і європейському майбутньому країни, аніж відтермінування підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Як громадяни України ми різко засуджуємо регрес в демократичних стандартах і ослаблення верховенства права в державі, і вітаємо принципову позицію ЄС як надійного і відкритого партнера, що будує свою політику на ціннісних засадах.

 Ми також цілковито поділяємо  відповідне занепокоєння з боку ЄС. Очевидно, що припинення політично мотивованого вибіркового судочинства, виправлення помилок, що вплинули на хід та результати парламентських виборів 2012, та проведення реальних реформ відповідно до Порядку денного асоціації залишаються ключовими питаннями і потребують негайних кроків з їх вирішення. Водночас, ми усвідомлюємо: європейський вектор України перебуває  під загрозою.

У цей важкий момент украй важливо зрозуміти, що ризики непідписання Угоди набагато серйозніші, ніж ризики, пов’язані з її підписанням та подальшою імплементацією. Сьогодні противники Угоди як в Україні, так і за її межами, хотіли б торпедувати Угоду руками самого ЄС, щоб отримати можливість маніпулятивно звинуватити Євросоюз у небажанні зробити крок назустріч Україні. Угода про Асоціацію набагато більш потрібна суспільству України, ніж її владним колам.

У цей важливий момент ми закликаємо Європейський Союз і країни-члени виявити солідарність з українським народом, довести підтримку і продемонструвати далекосяжне мислення, надавши Україні перспективу європейського майбутнього. Ми закликаємо ЄС і країни-члени підписати у 2013 році Угоду про асоціацію, створивши цим додатковий важіль для забезпечення незворотності європейського вибору України. Як представники громадської та експертної спільноти ми, в свою чергу, готові ініціювати, втілювати і долучатися до проектів, які сприятимуть реалізації Угоди, запровадженню механізмів громадського моніторингу її імплементації, а відтак – розвитку демократичної, європейської України.


Альона ГЕТЬМАНЧУК,
директор Інституту світової політики

Олександр СУШКО,
науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, національний координатор Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства

Валерій ЧАЛИЙ,
заступник генерального директора Центру Разумкова,
Голова Громадської експертної ради при Українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС


Немає коментарів:

Дописати коментар