20 грудня 2013

Донецька Регіональна Модель ООН

12-13 грудня у Донецьку відбулася перша в історії міста Модель Організації Об'єднаних Націй.
Модель ООН - це захоплююча рольова гра, в ході якої студенти та учні старших класів протягом декількох днів відтворюють роботу органів Організації Об'єднаних Націй. Учасники Моделі ООН - делегати, голови комітетів, спостерігачі та експерти - виступають у ролі офіційних представників країн- членів ООН і членів міжнародних організацій, які приїхали на конференцію для обговорення питань, що стоять на порядку денному їх комітетів. На моделі делегати абстрагуються від особистої точки зору і відстоюють офіційну позицію їх країни.
Симуляція відбувалася в рамках трьох комітетів:
1 ) Рада Безпеки. Тема: Сирійський конфлікт , як загроза міжнародному миру та безпеці. Робоча мова: англійська .
2 ) Рада з прав людини. Тема: Межа між правом на недоторканність приватного життя і безпекою. Робоча мова: англійська.
3 ) Міжнародний Суд Справедливості. Справа № 1 Військові дії на території Парагваю. Справа № 2 Справа про екстрадицію. Справа № 3 Військовий конфлікт між Росією і Грузією 2008 року. Робоча мова: російська.
Крім того , перед самим початком моделі делегати прослухали ряд лекцій : «Еволюція системи ООН» від виконавчого директора «Центру політологічних досліджень» Сергія Штукарін, а також «Правила і процедури ООН» від віце -президента напряму «Law and Justice» Корпусу миру США в Україна Коді Кобніка . До того ж, організатори надали можливість учасникам згуртуватись і познайомиться один з одним, провівши тімбілдінг , заснований на вивченні «теорії ігор».
Подібний формат проведення заходів придбав надзвичайний розмах по всьому світу. Це й не дивно , бо учасники дізнаються набагато більше про систему ООН, міжнародні відносин в цілому, розвивають свої лідерські та ораторські здібності. Але не це найголовніше. Перебування в ролі дипломатів, експертів, суддів протягом декількох днів підштовхує делегатів до наступних дій: участь у нових проектах міжнародного рівня, проходження стажувань в урядових установах і громадських організаціях і , як наслідок , успішна кар'єра.

Модель ООН організована ініціативною групою, що складається із студентів ДонНУ , які мають досвід участі в аналогічних проектах міжнародного рівня. Не дивно , що більшість з них навчаються на нашій кафедрі . В організації моделі приймає ряд громадських організацій: Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України » , Донецькі регіональні представництва «AIESEC » та «Всеукраїнської Асамблеї Молоді», а також волонтери Корпусу миру США в Україні .





Немає коментарів:

Дописати коментар