28 листопада 2012

10 років після Празького саміту - міжнародна конференція у Вільнюсі



22-23 листопада 2012 р. Литовська Асоціація Атлантичної Угоди (ЛАТА) при підтримці МЗС Литви та Відділу Публічної Дипломатії НАТО в м. Вільнюс організувала міжнародний захід, присвячений святкуванню десятирічного ювілею Празького саміту Організації Північноатлантичного договору. 

Це – визначна дата в історії євроатлантичної інтеграції країн Центральної та Східної Європи, що остаточно закріпила їхні успіхи та ознаменувала формальний початок завершального етапу так званої "другої хвилі" розширення Альянсу.

До участі в конференції були запрошені експерти та громадські діячі з Литви, Латвії, Естонії, Словенії та України. Від кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політика ДонНУ та Центру міжнародної безпеки Донецького національного університету в заході взяли участь Андрій Каракуц, Валерій Кравченко та Микола Замікула.

22 листопада у приміщенні Сейму Литовської Республіки була проведена конференція, присвячена обговоренню результатів та наслідків Празького саміту НАТО. Із вступними промовами виступили провідні державні діячі Литви – міністр закордонних справ Аудроніс Ажубаліс, міністр оборони Раса Юкнявічене, заступник спікера Сейму Гедімінас Кіркілас. Вони розповіли про значення рішень, прийнятих Північноатлантичним альянсом в 2002 році, для їхньої держави, відзначивши основні позитивні наслідки цих дій, що безперечно вплинули на політичні процесі як всередині самої Литви, так і у всьому Балтійському регіоні. Їх підтримав посол Чехії в Литві Радек Реч, який розповів про участь його країни у підтримці процесів розширення євроатлантичної системи колективної безпеки на початку нового тисячоліття.

Після завершення вступної частини розпочалось пленарне засідання конференції. Модератором заходу виступав почесний член ЛАТА Аудрюс Скайстіс. Першим доповідачем виступив депутат Європейського Парламенту Вітаутас Ландсбергіс. Він розповів про історичні передумови формування євроатлантичної системи цінностей, підкресливши, що вона своїм корінням походить із давніх часів та об’єктивно є цінним та дієвим актором міжнародних відносин. Посол Естонської Республіки в Литві Тоомас Кукк висвітлив основні етапі інтеграційних процесів в його країни, та детально окреслив найбільш важливі аспекти участі естонських збройних сил в діяльності Північноатлантичного альянсу протягом 2002-2012 рр. Державний Міністр Грузії з питань Європейської та євроатлантичної інтеграції Алексій Петріашвілі, що нещодавно обійняв цю посаду, розповів про готовність нової грузинської влади продовжувати інтеграційну політику, документально затверджену офіційним Тбілісі на законодавчому рівні. Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сейму Литви Арвідас Анушаускас в своїй доповіді зупинився на актуальних питаннях співробітництва Вільнюса та Брюсселя в безпековій сфері.

Після короткої перерви засідання продовжилось. Модератором даної частини заходу виступив Гедімінас Варвуліс. Перш за все слово було надано колишнім представникам Литовської Республіки в НАТО - Лінасу Лінкявічусу й Гінте Дамусіте, - та їхньому колезі, що зараз обіймає цю посаду – Кейстутісу Янкаускасу. Вони послідовно описали власну діяльність в штаб-квартирі Альянсу, окремо зупинившись на специфіці підтримки інтеграційних ініціатив країн Балтії з боку північноамериканських та західноєвропейських партнерів. Представниця грузинського євроатлантичного руху Хелен Хоштаріа окреслила основні здобутки власної країни на євроатлантичному шляху протягом останніх років. Відомий журналіст, колишній голова Литовської Спеціальної місії в Афганістані Александрас Матоніс описав діяльність литовських збройних сил в Центральній Азії. Програмний директор Асоціації Атлантичної Угоди Джузеппе Белардетті представив точку зору європейських експертів на «другу хвилю» розширення НАТО та наслідки цієї події.    

Після завершення експертних виступів розпочалась активна дискусія. В ній активну участь взяв директор Донецької міської громадської організації «Центр міжнародної безпеки» Валерій Кравченко, який коротко довів до відома учасників заходу сучасну ситуацію з євроатлантичними перспективами в Україні.

23 листопада 2012 р. у приміщенні Європейського Інформаційного Офісу було організоване дискусійне засідання з питань перспектив євроатлантичної інтеграції на пострадянському просторі. В рамках заходу була проведена телеконференція із штаб-квартирою НАТО в Брюсселі. Після цього учасники конференції відвідали військовий парад, присвячений святкуванню Дня Збройних Сил Литовської Республіки.

Немає коментарів:

Дописати коментар