15 жовтня 2012

У Львівському університеті відзначили 20-річчя створення факультету міжнародних відносин

Пощастило взяти участь в цьому святкуванні: 

Урочистості з нагоди відзначення 20-річчя факультету міжнародних відносин розпочали12 жовтня 2012 року пленарним засіданням Міжнародної конференції «Міжнародні відносини в Україні: школи, постаті, проблеми».

«Минулого року Університет святкував 350-річчяЦе були роки наукового пошуку і творчогозростання.  Університет завжди йшов у ногу зчасомВідкриття факультету міжнароднихвідносин – один із найважливіших кроків у розвитку Університету. У час, коли постала нагальна потреба увисококваліфікованих фахівцях-міжнародникахкерівництво прийняло рішення про створення факультету», –відкрив засідання в.о. декана факультету міжнародних відносин Ігор Бик.
У Львівському університеті відзначили 20-річчя створення факультету міжнародних відносинРектор Університету, Герой України,  професор Іван Вакарчук виступив з вітальним словом, у якому розповів про «зародження»  ідеї  створення факультету, означивши те коло проблем, які виникали на початках. Зокрема, Іван Олександрович наголосив на гострій потребі «кадрів, які б підняли факультет». Ректор склав подяку професорсько-викладацькому складу, аспірантам і студентам факультету та першому деканові Маркіяну Мальському «за те, що в перші роки Ви намагалися крок за кроком творити факультет. Дякую першим студентамфакультету міжнародних відносин за розуміння, адже в таких умовах надзвичайно важливим є взаєморозуміння між викладачами та студентами, щоб вийти на академічний рівень». Ректор зазначив, що перший випуск створив добрий імідж факультету, який до сьогодні підтримують наші випускники, і побажав «здоров’я, довголіттяфакультету  і кожному вас, успіхів на славу факультетуУніверситету та держави». З нагоди ювілейної дати факультет міжнародних відносин відзначено грамотою і грошовою премією.
Від імені Голови Львівської обласної державної адміністрації й від себе особисто прийшов привітати представників факультету міжнародних відносин перший заступник Богдан Матолич: «В Університеті формується Школа української дипломатії, а сучасній Україні потрібен розв’язок різних питань на міжнародній арені». Богдан Михайлович подякував усім випускникам Львівського університету, причетним до розвитку української дипломатії, і нагородив науковців факультету  грамотами Львівської ОДА.
Керівник Представництва МЗС України у Львові В’ячеслав Войнаровський виступив озвучив привітання від Міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, у якому йшлося: «Вірю, що напрацювання факультету стануть важливим внеском у розвиток сучасної європейської дипломатії. Для МЗС факультет – джерело висококваліфікованих кадрів». Як випускник ЛНУ ім. Івана Франка В’ячеслав Войнаровський побажав факультетові плідної співпраці з МЗС, а студентам – наснаги, високих результатів у професійному становленні. 
Львів – осередок міжнародного життя, місто, відкрите для світу. Про співпрацю з міською радою та вклад факультету у розвиток міста розповів начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради Сергій Кіраль, привітавши «міжнародників» від імені міського голови Львова.
Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін подякував за значний внесок випускників факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка в закордонну політику України, а зокрема в розвиток українсько-польських відносин. 
За останні 20 років Університет налагодив тісні зв’язки з різними ВНЗ світу. Привітали ювілярів представники  Варшавського й Опольського університетів і запросили до подальшої активної співпраці, наголосивши на важливості обміну студентами.
Свідченням гордості факультету є те, що його вихованці несуть дипломатичну місію в усіх куточках світу. Промовистим є той факт, що перший декан факультету міжнародних відносин став Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Польща. «З особливим трепетом і щирим словом» звернувся до учасників урочистості професор Маркіян Мальський: «20 років – найщасливіші роки життя, коли був шанс реалізувати все. Роки в Університеті сповнені інтелектуальної свободи, нестримної радості творчості, оточення мудрих колег і талановитих вдячних учнів. 20 років – це ще не глибокі традиції, це право висловлювати всім вдячність за народження і розвиток факультету. Найбільшу насолоду приносить звершення найнереальніших задумів  і мрій. Дякую Ректорові Університету, професорові Івану Вакарчуку за здійснення цих мрій.  Бажаю, аби несподіваний, неочікуваний, всупереч усім здійснений задум Івана Олександровича не змалів, не зблід, а навпаки – гідно реалізовувався й надалі».
Від імені корпусу деканів Львівського національного університету імені Івана Франка дружній факультет привітав декан філософського факультету, професор Володимир Мельник: «Вітаю всю академічну спільноту з видатною подією. Радість у толерантному колективі може ділитися, вона ж емоційно та піднесено множиться між нами».
На честь ювілею факультету міжнародних відносин випущено поштову марку та здійснено її спецпогашення. Радник Генерального директора «Укрпошти» з питань регіонального розвитку Анатолій Кидисюк від імені статисячного колективу «Укрпошти» вручив перший символічний лист зі згаданою ювілейною маркою Ректорові Університету.
«Факультет вчить не лише міжнародних відносин, а й відносин людських», – такими словами розпочала свій виступ Роксолана Ластовецька, студентка факультету міжнародних відносин. Роксолана склала слова глибокої вдячності викладачам і наставникам за вимогливість і віддану працю, за те, що натхненно навчають і виховують спраглу до знань молодь. «Найважливіше – відчувати себе відповідальним за свою долю і долю своєї країни», – додала студентка.
Завершилося урочите засідання музичним даруноком ювілярам від Народного камерного оркестру Львівського національного університету імені Івана Франка.

Немає коментарів:

Дописати коментар