15 вересня 2012

Через нашого Посла знайомі з усім світом - молодіжний обмін в Норвегії



Нещодавно скінчився молодіжний обмін "Майбутнє Європи" в Норвегії, залишивши багато позитивних емоцій, нових знайомств і ідей для майбутніх проектів.

Одне з приємних вражень, які українська делегація привезла з собою додому - від зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Норвегії Юрієм Володимировичем Оніщенком.

Одразу після приїзду в Осло, нас дуже гостинно зустріли в рідному посольстві, і Юрій Володимирович розповів багато цікавого про двосторонні відносини між Україною та Норвегією, а також про менталітет, культуру,економіку, політику і освіту в Норвегії. Ми запитали про його досвід спілкування з королем. І він розповів, що відносини встановлюються в односторонньому порядку, тобто король сам запрошує послів до себе на прийом або обід. Призначати зустріч королю, просити аудієнції або намагатися більш спілкуватися з королем не є доречним. Проте король - людина відкрита. Терміну "його величність" не віддає перевагу, і полюбляє, коли до нього звертаються просто, без зайвих розшаркувань. Він також не є недоторканим, і наш Посол неодноразово обмінювався рукостисканням з найяснішою персоною. Почувши це, ми одразу потисли Юрію Володимировичу руку - згідно з теорією шести рукостискань, ми напевно тепер знайомі з майже всіма монархами і політичними лідерами світу.

Юрій Володимирович також розвіяв деякі міфи стосовно дипломатичної служби. Слід зазначити, що Норвегія є дуже дорогою країною. Нажаль, коштів, яка виділяються державою посольству, не вистачає. Тому, посольство знаходиться в достатньо невеличкому приміщенні. Дуже затишному, проте, більш схожому на офіс, ніж на посольство (яке зазвичай є окремою будівлею в престижному районі столиці). Ми також дізналися, що зарплатня представників дипломатичного корпусу дійсно не є казковою, що вони економлять, доволі добро орієнтуються в цінах, і навіть їздять громадським транспортом. А то й на велосипедах. Але це вже не тільки з метою економії, а й щоб підтримувати здорову форму. Дійсно, норвежці є дуже спортивними "товаришами". Вони бігають, стрибають, катаються на роликах, велосипедах, лижах, а спортивних магазинів в них більш, ніж крамниць будь-чого іншого.

Після зустрічі, ми поїхали в м. Драмен, де програма ЄС "Молодь в дії" надала можливість молодіжним активістам з різних країн обмінятися думками з приводу сучасної європейської політики та зробити спробу намалювати можливі сценарії розвитку подій як в окремих країнах Європи, так і в ЄС взагалі. За допомогою таких методів, як SWOT-аналіз, Mind mapping та ін., учасники проекту проаналізували і доповіли про свої роздуми стосовно слабких і сильних сторін об’єднаної Європи, і загальних цінностей європейської цивілізації. Треба підкреслити, що учасники дуже поважно ставилися один до одного і толерантно реагували на аргументи опонентів. Неформальне спілкування і досвід інших у сфері соціальних проектів став дійсно корисним для всіх учасників обміну.

Цікавою була зустріч активістів з мером міста Драммен Тором Опдал Хансеном, який прийняв молодь з України, Росії, Туреччини, Італії та Норвегії в один з перших днів обміну. Він відповів на усі питання, зокрема зазначивши, що сьогодні імміграція – це болюче питання для Європи (так у Драммені близько 23% населення не є корінними норвежцями). Мер замовкає і не хоче більше розвивати цю тему. На дай Боже, ще звинуватять в дискримінації. Що ж, на мою думку, мультикультуралізм вже був випробуваний і доказав свою непрацездатність. Значна частина іммігрантів з країн Азії, Близького Сходу, Африки, не асимілюються, а продовжує жити відповідно до законів своєї релігії і культури, розбиваючи соціальний порядок на дрібненькі шматочки. Проте, і я, мабуть, повинна зупинитися. Політкоректність все ж таки! :)

Пан Тор також вважає, що Норвегії пощастило, що сьогодні вона не є членом в ЄС. Маючи деякі переваги, наприклад, відкриті кордони, Норвегія тримається на відстані від кризи ЄС і Єврозони. Німеччині, яка тягне на собі країни-баласт, пощастило менш. Приблизно 75% процентів норвежців вважають саме так.

Отже, молодіжний обмін, як говориться, вдався!

Немає коментарів:

Дописати коментар