08 січня 2013

Триває конкурс есе - випробуйте своє критичне мислення!

Центр політологічних досліджень, спільно з порталом “Американські клуби в Україні” та Київським ресурсним центром для випускників оголосили II щорічний конкурс студентських есе на підтримку демократії в Україні, на тему “Білль про права в США: уроки демократії для України”.

Конкурс триває до 15 січня 2013 року - детальніше про умови конкурсу тут». Есе, надіслані конкурс, публікуються на блозі Центру @ http://cps-dn-ua.blogspot.com - запрошуємо читати і коментувати есе конкурсантів! Сподіваємось, ця дискусія сприятиме розвитку критичного мислення й надихне і вас написати власне есе - але поспішайте, бо залишився лише тиждень! Ось надіслані натепер есе:

On the late warm evening of April 2006...


On the late warm evening of April 2006 a young teenager standing on the steps of the U.S. Capitol addressed his American counselor:
-  So, it’s been some 130 years already. And these principles are still actual.
- Yes, they are. And They, probably, couldn’t have even imagined what a difference for all farther generations to come was made.



Постоянная политическая нестабильность - политическая конкуренция превратилась в бесконечную избирательную кампанию, Президент распускает парламент, но тот не выполняет его указы и продолжает работу, хаос и безвластие - государственные службы не выполняют приказов и судебных решений, судебная власть разрушена, Конституция не выполняется. 


Овца и волк по-разному понимают слово «свобода» и "демократия", вопрос только в том, кто овца?
We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defense, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity…такие прописные истины провозглашали отцы-основатели. Красиво. Бесподобно. Вкусно. Но такую ли они хотели видеть Америку сегодня?


Бідність в демократії настільки ж переважніше так званого благополуччя громадян при царях, наскільки свобода краще рабства. - Демокрит
Основна проблема демократії в Україні полягає в історично пройденому шляху та часі, США почали запроваджувати демократію близько 1780 років, а Україна в цей час була поділена на частини і входила до складу Речі Посполитої та Російської імперії. Відповідно свідомість населення була націлена на зовсім інше і пригнічена,України цілої ще не існувало історично,а найбільшою проблемою і є те,що не було загальної національної усвідомленості народу для розбудови суспільства,як демократичного.



More than 20 years have already passed since Ukraine had got its independence, but everyone now has a list of questions. What kind of democracy has Ukraine? Is Ukrainian mentality suitable for combination with democratic principles? Who should become an example for us in this direction?



Білль про права-це документ, який кардинально змінив життя американців. До його появи, США мало Конституцію, але в її тексті були відсутні статті, що гарантували громадянські права. Вже в перші роки існування американської держави це стало однією з основних тем політичних розбіжностей, які асоціювалися зі специфічними груповими та партійними інтересами. Від президента, уряду і конгресу очікували обіцяного ще Конституційним конвентом правового документа, який гарантував би громадянам країни їх права і свободи. 


“Закони пишуться для звичайних людей, тому вони повинні грунтуватися на звичайних правилах здорового глузду.” – Томас Джефферсон.
Розпочати своє есе я хотів би словами Томаса Джефферсона – третього Президента США, людини яка стала однією із найвидатніших постатей, що стояли біля витоків незалежної американської держави. Саме з-під його пера вийшла Декларація незалежності Сполучених Штатів Америки, водночас від був одним із лобістів славнозвісних поправок до Конституції США, які увійшли в світову історії під назвою “Білль про права”. 



Українське суспільство завжди має свою думку, а може, варто сказати, дві. Cуперечливі. Для когось США – це країна свободи, Колумба, Старбаксу, Кремнієвої долини, привітних поліцейських та добробуту. Для інших –іммігрантів та екс-рабів, де діти носять зброю, де перехожі східної зовнішності несуть в собі загрозу, де військова інтервенція - це не погроза, а дія. 

Немає коментарів:

Дописати коментар